Yargıtay, Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen evler için yapılan DASK ödemelerinin yetersiz olduğuna karar verdi.
Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören evler için DASK’ın yaptığı ödemelerin yetersiz olduğu ve birçok uyuşmazlıkta depremzedeler lehine verilen ilk kararın incelendiği incelemeyi tamamladı.
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremde hasar gören evler için DASK’ın yaptığı ödemelerin yetersiz kalması ve yeni tarifeye göre tazminat ödenmesi gerektiği yönündeki pek çok tartışma uzun süredir ülke gündeminde yer alırken, Türkiye’ye de taşındı. Yargıtay Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, depremzede lehine verilen ilk karara ilişkin incelemesini tamamladı. Sigorta Tahkim Kurulu’nun DASK konusunda karar verme yetkisinin olup olmadığına ilişkin birçok soru yanıtlandı.
“Sigorta Tahkim Komisyonu karar vermeye yetkilidir”
Uzun süre gündemi meşgul edecek tedbir itibarı nedeniyle itiraz talebinin reddine ilişkin kararı yorumlayan Malatya Barosu Avukatı Çağdaş Karaoğlan, “Sigorta Tahkim Kurulu’nun verdiği karara Uyuşmazlık ve İtiraz Her ne kadar tedbirin prestijinden dolayı temyize tabi olmasa da depremzede lehine hakem kararı istisnai bir karardır, Sigortacılık Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 12’nci maddesidir.” . fıkrasındaki kararlara dayanarak davalı DASK temyize başvurmuştur. DASK’ın sigorta şirketi olmaması nedeniyle Tahkim Komisyonu’nun davaya bakmaya yetkili olmadığı ve davanın tarife değişikliğine dayandığı için idare mahkemelerinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle yapılan itiraz reddedildi. Geçtiğimiz hafta Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından. “Sigorta Tahkim Komisyonu’nun DASK’a ilişkin davalara bakmaya yetkili olduğu, dava değeri 238 bin 730 TL’nin altında olan tazminat talepleri açısından karara itiraz edilemeyeceği, uyuşmazlığın idari bir dava olmadığı, “dedi.
Sözlerine devam eden Karaoğlan, “Örnek ile açıklamak gerekirse depremde ağır hasar gören 100 metrekarelik evin sahibi, DASK’tan aldığı 147 bin 784 TL tazminatın eski tarife üzerinden hesaplandığını iddia ederek, Yeni tarifeye dayalı olarak 147 bin 784 TL tazminat daha hakkına sahip olduğunu. “Komiteye başvurduğunuzda, tahkim mahkemeleri davayı kabul etmeye karar verirse, bu karar nihai olacak ve karar bir karar olduğu için tazminat icra yoluyla tahsil edilebilir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, Tahkim Kurulu aksi yönde karar verirse karar kesin olacaktır” dedi.
“Hak kayıpları yaşanabilir”
Yargıtay’ın verdiği kararın esastan inceleme yapılmadan verildiğini belirten Karaoğlan, “İtiraz aşamasında konu hakkında herhangi bir değerlendirme yapılmaması nedeniyle Sigorta Tahkim Kurulu hakemleri, 238 bin 730 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda, hakemlerin görüş ayrılıkları nedeniyle Yargıtay tarafından esaslı bir değerlendirme yapılıncaya kadar son söz hakkı saklıdır.” Aynı uyuşmazlık için farklı kararlar alınabileceğinden hak kayıpları yaşanabilir” dedi. – GAZİANTEP