İnsanoğlunun yaşadığı dünyaya karşı çok daha duyarlı ve sorumlu hale geldiği günümüz dünyasında, sürdürülebilirlik kavramından sanat dalları da nasibini almıştır. Farkındalığı artırmak ve daha güçlü bir mesaj vermek için ortaya çıkan bu sanat dalları, aslında yaratıcılığını artırmak isteyenler için yeni bir kapı aralayabilir.
O halde sanata bakış açınızı değiştirecek ilham verici akımları birlikte tanıyalım! ?
1. İleri Dönüşüm
Geri dönüşüm, son yıllarda aşina olduğumuz bir kavram ve ileri dönüşüm, bunun çok daha çağdaş ve sanatla dolu bir versiyonu. Her iki kavram da çoğu zaman birbiriyle karıştırılsa da geri dönüşüm, alüminyum gibi malzemelerin her zaman yeniden işlenmesini gerektiren endüstriyel bir süreçtir; ileri dönüşüm, artık kullanılmayan eski eşyalara yeni bir işlev kazandırmayı amaçlar. Yaratıcı yeni kullanım olarak da bilinen bu trend; Bozulmuş, işe yaramaz ve artık istenmeyen eşyalardan sanatsal veya çevresel değer üretmeyi amaçlar. Eski kitaplardan raf yapmak, bisiklet tekerleğini duvar saatine çevirmek veya tenis raketini aynaya çevirmek evinizde her zaman yapabileceğiniz ileri dönüşüm örnekleridir. ?
2. Arazi Sanatı
Arazi sanatı veya arazi sanatı olarak bilinen arazi sanatı, aslında 1960’lı yıllara kadar uzanan eski bir kavramdır. Kullanım amacı, sanatı doğanın doğrudan bir parçası haline getirmek ve doğal güzelliğini yansıtacak biçimde icra etmektir. Bu nedenle daha çok açık, boş ve uzak alanlarda yapılan arazi sanatı, arazinin orijinal dokusuna doğal malzemeler ekleyerek görsel bir etki yaratmayı amaçlar. Doğanın akışkanlığı içinde zamanla bozulabilir, dönüşebilir veya tamamen yok olabilir.
3. Yenilenebilir Güç Heykelleri
Yenilenebilir enerji heykelleri, sanatçıların yaratma arzusunu ortaya çıkaran eserlerdir ancak teknolojiye dayalı bir sistemdir. Bu sanat bölümünde üretilen heykeller, hareket ve güç oluşturmak için güneş, rüzgar, gelgitler, jeotermal kaynaklar veya hidroelektrik enerjiyi kullanır. Bilim ve sanatın bir karışımı olan bu heykeller, dünyayı sürdürülebilir kaynak bulma oranını artırmaya teşvik ederken görsel olarak çarpıcı modüller sunar. Bu özelliği ile doğanın gücünü ve hoşluğunu topluma işlevsel bir biçimde göstermeyi amaçlar. Viyana’daki Güneş Ağacı Sokak Heykelleri, yenilenebilir enerji heykellerinin en güzel örneklerinden biri olabilir. ?
4. Ekolojik Sanat
ekolojik sanat; İlk örnekleri 1960’lı yıllara dayanan ve sanatta etik, sorumluluk, sosyal adalet gibi bir takım unsurları içinde barındıran bir terimdir. Bu unsurla yapılan eserler, diğer yapıtlardan farklı olarak, artan iklim kaygısını aktivist bir biçimde vurgular ve toplumu dönüştürerek yavaşlatmayı amaçlar. Bunun için esasen var olan bir şeyi kullanarak restore eder, onu çarpıcı bir sanat eserine dönüştürür ve eserde az sözle çok şey anlatmaya çalışır. Örneğin; kullanılmayan bir yapıyı yerel sanatçılardan oluşan bir galeriye dönüştürerek ona yeni bir işlev kazandırıyor ve içinde aktivizmi teşvik eden eserler sergiliyor. ?
5. Kapalı Döngü Modası
Döngüsel moda ya da kapalı döngü moda olarak bilinen bu akım, çılgın tüketim toplumunun neden olduğu ekolojik krizi dengelemeyi amaçlıyor. Bu düşünceden yola çıkarak ömrünün sonuna gelen dokumaları tekrar kullanılabilir giysilere dönüştürmeye çalışıyor. Günümüzde birçok sorumlu giyim markasını bünyesinde barındıran kapalı döngü moda, hem üretim hem de kullanım döngüsünün sürdürülebilirliğine odaklanmaktadır. Bunun için eski kıyafetleri yeni ve orijinal modüllere dönüştürerek tekrar dolaşıma sokuyor.
6. Eko Tasarım
Eko tasarım, ekolojik sanat gibi hem bir yaklaşım hem de bir ilke olarak tanımlanabilir. Birçok çevre koruma yaklaşımını benimseyen Ecodesign, günlük kullanım işlerinin çevreye sıfır zarar veren işler olması gerektiğine inanmaktadır. Bu sanat türünde saf ve doğal malzemelerden yapılan heykel, vazo, mobilya gibi eserler birden fazla iç dekorasyonun vazgeçilmez parçası haline gelir. Böylece ekoloji günlük yaşamda daha fazla yer almaktadır. ?
7. Biyo Sanat
Bio art, diğer sanat akımlarından farklı olarak; Sanatçının canlı bakteri, organizma ve doku gibi biyolojik eserleri sanat eseri olarak kullandığı fikrine dayanmaktadır. Bu nedenle sanatı ve bilimi ortada kullanır ve doğadaki yaşamı doğrudan görsel olarak ilgi çekici bir sanat eserine dönüştürür. 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başında ortaya çıkan tanınmış biyosanat eserleri arasında; Bakteriler kullanılarak yapılan resimler, cam fenere eklenen doğal yaşam alanları ve genetik hücrelerden elde edilen yerleştirmeler sıralanabilir.
8. Deneysel Eko Sanat
Deneysel eko sanat, özellikle bienallerde ve enstalasyonlarda iklim krizini vurgulamak amacıyla yapılan işlerden biridir. Birçok efekt ve malzemeyi aynı anda kullanan bu sanat akımı; Doğadaki yıkıcı sürece doğrudan ve abartılı bir şekilde insanı dahil eder. Örneğin; Okyanus temalı deneysel eko sanat stantları, okyanustaki kirliliğin boyutlarını deneyimleme fikrinden yola çıkıyor ve bunun için insanları kirli ve havasız bir okyanusun zeminine hapsediyor. Buradaki temel amaç, sıradan insanların doğada çaresiz bir hayvan gibi hissetmelerini ve günlük eylemlerinde daha bilinçli olmalarını sağlamaktır.
9. Sürdürülebilir Heykel
Sürdürülebilir sanat akımları içerisinde her yerde karşımıza çıkan heykel tasarımı, diğer sanat dallarında olduğu gibi çevreci yaklaşımı yaygınlaştırmayı amaçlar. Bunun için yüzyıllardır doğada kaybolmayan plastik gibi malzemelere ağırlık veriyor ve bunları şehir meydanlarında, sanat galerilerinde ya da sokak ortasında karşımıza çıkan heykellere dönüştürüyor. Bunun bir başka versiyonu ise; Bu tür ekipmanları bank, çöp kutusu, otobüs durağı gibi kentsel objelere dönüştürerek insanları bilinçlendirmeye çalışır.
10. Sürdürülebilir Portre
Sürdürülebilir heykel ile benzer bir mantığa sahip olan sürdürülebilir portre, yeni nesil sanatçıların yöneldiği akımların ortasında yer alıyor. Eski, paslanmış, işlevsiz malzemeleri kullanarak görsel olarak etkileyici bir parça yaratma fikrine odaklanır. Böylece günümüz toplumu diğer tüm sürdürülebilir hareketlerde olduğu gibi insanları eyleme davet etmekte ve tükettikleri mallar konusunda bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.
nizip-ajans.com.tr