Ekonomi

Irak: Türkiye’ye yapılan petrol ihracatıyla ilgili teknik ayrıntılar devam ediyor

Irak, Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden “mümkün olan en kısa sürede” günde yaklaşık yarım milyon varil ham petrol ihracatına devam etmek için petrol alıcıları ve Türk hükümeti ile birlikte çalıştığını söyledi.

Hükümet sözcüsü Basim Al-Awadi, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Çok uzun sürmemeli” dedi ve gecikmenin “yalnızca teknik prosedürlerden kaynaklandığını ve yasal olarak tamamlanması gerektiğini” söyledi.

Ankara, Irak’tan Ceyhan sınırına boru sevkiyatını bir aydan biraz daha uzun bir süre önce, çoğunlukla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden olmak üzere durdurdu. Bu atılım, bölgesel yönetimin terminalden yapılan geçmiş ihracatlarla ilgili olarak Bağdat’a 1,5 milyar dolar borçlu olduğuna dair uluslararası yasal bir karara yanıt olarak geldi.

Çatışma, petrol sevkiyatının yüz milyonlarca dolar pahasına engellenmesine neden oldu.

Yatırımcıların küresel ekonominin durumuyla ilgili endişeleri, Brent petrolünü 80 doların altına düşürmeden önce, Nisan başında Brent ham petrolünün varil başına 85 doların üzerine çıkmasına yardımcı oldu.

Al-Awadi, petrol piyasası oyuncularıyla yapılan görüşmelerin bir parçası olarak Somo’nun (Irak Ulusal Petrol Şirketi) Kürt ham petrolünün uluslararası fiyatlarla satılmasını sağlamak istediğini söyledi.

Irak hükümeti petrol indirimini azaltmak istiyor

Bu açıklama, Bağdat Yönetimi’nin Bölgesel Kürt Yönetimi’nin petrolünde uzun süredir devam eden yüksek indirimi düşürmeye çalışacağının bir işareti olarak fiyatlanıyor.

Irak, Bölgesel Kürt Yönetimi’ni dizginlemek ve onu Ceyhan üzerinden bağımsız olarak petrol ihracatını durdurmaya zorlamak için daha geniş bir girişimin parçası olarak Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası’nda Türkiye’ye karşı dava açmıştı.

Bağdat ve Bölgesel Kürt Hükümeti, bu ayın başlarında limandan petrol akışını yeniden sağlamak için tasarlanmış geçici bir anlaşma imzaladı. Ancak Türkiye şu anda bu antlaşmayı kabul etmemiştir.

Al-Awadi, “Türk hükümeti ile iletişim var. Türk yetkililer, Şubat ayında yakınlarda meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından güvenliklerini sağlamak için petrol pompalama hatlarını ve boru hatlarını denetlerken kısa bir süre istedi.”

Türkiye daha önce, Kuzey Irak’tan Ceyhan’a boru hattı sınırını yeniden açmadan ve sevkiyatlara devam etmeden önce 1,5 milyar dolarlık bir sözleşme müzakere etmek istediğini belirtmişti.

hadimhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu