Çocukların dijital kimliğini sosyal medyada korumanın 7 yolu
Günümüzde ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını ve görsellerini çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşmaları oldukça yaygın hale geldi. Çocuklarla ilgili paylaşımlar ebeveynlerin ilk etapta hesaba katmadığı çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Bitdefender Antivirus’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Müdürü Alev Akkoyunlu, çocuklara yönelik dijital kimlik oluşturmanın gelecekte derin dolandırıcılık, veri ihlalleri ve kimlik hırsızlığı gibi saldırıların önünü açtığını belirterek, çocukları korumanın 7 yolunu sıraladı. Çocukların dijital kimliği.
Bir çocuğun dijital kimliği, kendisiyle ilgili ilk sosyal medya paylaşımıyla oluşur. Her ne kadar pek çok kişi bunu diğer aile üyeleri veya ebeveynlerle iletişim kurmanın saf bir yolu olarak algılasa da çocuklarla paylaşmak bazı tehlikelere yol açabilir. Yabancılar tarafından zorbalık veya istismar gibi bazı riskler daha yaygın olarak bilinmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte kötü niyetli bilgisayar korsanları, yapay zeka ve veri toplama uygulamalarını kullanarak kişisel bilgileri elde ederek derin dolandırıcılık, bilgi ihlalleri ve kimlik hırsızlığı saldırıları gerçekleştiriyorlar. Ebeveynlerin çevrimiçi hesaplarının ihlal edilmesi durumunda çocuğa ait bilgilerin de ifşa edileceğini belirten Dr. Bitdefender Antivirus Türkiye distribütörü Laykon Bilişim Operasyon Müdürü Alev Akkoyunlu şunları söyledi: “Ebeveynlerin sosyal medya profilleri kamuya açık olursa, bu zengin bilgi arşivi kamuya açık hale gelir ve potansiyel suistimallere açık hale gelir.” çocukların dijital kimliğini korumanın 7 yolunu uyarıyor ve sıralıyor.
1. Aslına sadık paylaşım tekniklerini seçin. Çocuğunuzun fotoğraf ve görsellerini sosyal medya ağlarında paylaşmak yerine güvenli, özel (şifreli) anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanın.
2. Gönderilerinizi kimlerin görebileceğini sınırlayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını tüm sosyal medya takipçilerinizle paylaşmaktan kaçının. Aileniz ve yakın arkadaşlarınızla yakın gruplar oluşturun ve onlardan çocuklarınızın görüşlerini internette paylaşmamalarını isteyin.
3. Konum hizmetlerini kapatın.Ev ya da okul önü gibi konumunuzu açığa çıkarabilecek yerlerde fotoğraf çekmemeye dikkat edin ve telefonunuzdaki/uygulamalardaki konum servislerini kapatın.
4. Çocuğunuzun yaşı yeterliyse izin isteyin. Çocuğunuzun rastgele bir fotoğrafını veya görselini internette yayınlamadan önce onunla konuşun ve onayını aldığınızdan emin olun. Ayrıca diğer veliyle konuşun ve onların fikrini sorun.
5. Paylaşırken seçici olun. Çocuğunuzun manzaralarını paylaşmayı seçerseniz seçici olun. Mayo veya banyo görselleri gibi çocuğunuzun gizliliğini şimdi veya gelecekte tehlikeye atabilecek belirli fotoğraf veya görselleri yayınlamaktan kaçının. Arkadan fotoğraf çekme veya kapak için emoji ekleme teknikleriyle çocuğunuzun yüzünü gizleyin.
6. Çevrimiçi hesap güvenliğinizi artırın. Gönderilerinizin görünürlüğünü kapatmak için sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını yapın. İçeriğinize erişimi tanıdığınız kişilerle sınırlandırın ve yabancıların çocuklarınızın fotoğraflarını veya resimlerini görüntülemesini engelleyin.
7. Çocuğunuzun dijital dünyadaki aktivitelerini takip edin. Ebeveynlerine göre daha fazla dijital aktivitede bulunan çocuklar, kendileri ve aile üyeleri için tehdit oluşturabilecek veri sızıntılarına neden olabiliyor. Olası veri ihlalleri, ailenizle ilgili hassas bilgilerin bilgisayar korsanlarının ve kimlik hırsızlarının eline geçmesine neden olabilir. Ancak çocuğunuzun dijital etkinliklerinin izlenmesi, onların mahremiyeti ve güveni akılda tutularak yapılmalıdır. Çocuğunuzun internette daha güvende olmasına yardımcı olan Bitdefender Ebeveyn Koruması, üstün dijital koruma hizmetiyle çocuklarınızın çevrimiçi etkinlikleri için neredeyse sistem performansını etkilemeden ebeveyn kontrolleri sağlar.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı